GAZONUL:
1. Absoarbe precipitatiile si reduce inundațiile
Materia organica din gazon actioneaza ca un burete ce stocheaza apa temporar in eventualitatea unor ploi abundente si ajuta la prevenirea inundatiilor locale. Gazonul imbunatateste structura solului prin activitatea bacteriilor, fungilor, materiei organice si a organismelor mari precum ramele si antropodele. Toate acestea duc la afanarea solului si filtrarea apei, acesta fiind motivul pentru care gazonul cu solul de dedesubt este atat de eficient in patrunderea apei prin profilul solului in bazinele acvifere din subteran.
2. Filtreaza apa din sol
Gazonul ajuta la purificarea apei de ploaie deoarece stratul de radacini si microbii actioneaza ca un filtru care retin si distrug poluantii. Apa filtrata patrunde in profilul solului ceea ce aduce un plus de apa potabila in bazinele acvifere.
3. Absoarbe dioxidul de carbon (CO2)
Asemeni tuturor plantelor, gazonul absoarbe dioxidul de carbon din aer si il transforma in oxigen si carbohidrati pe parcursul procesului chimic numit fotosinteza ce are loc la nivel celular. Diferenta dintre gazon si alte plante este data de numarul foarte mare de plante individuale existente in gazon care produc oxigen.
4. Produce aerul pe care-l respiram
Ca importanta, gazonul este a treia sursa de oxigen după arbori si alge. Cinci metri pătrați de gazon produce suficient oxigen pentru a asigura necesarul unei persoane pe parcursul unei zile. Un hectar de gazon produce mai mult oxigen decât un hectar de pădure tropicala.
5. Creeaza mediul propice pentru organismele vii
Solul gazonului conține o mare diversitate de organisme vii de la vietati ca broaște si muste , gândaci, miriapozi, rame si insecte pana la microorganisme incluzând bacterii, fungi, alge si protozoare. Microorganismele descompun proteinele si carbohidratii din frunzele si rădăcinile moarte in compuși simpli pe care plantele din gazon ii pot folosi. Bacteriile din sol au de asemenea un rol foarte important prin transformarea azotului atmosferic intr-o forma pe care plantele o pot folosi. Acesta este modul prin care plantele din gazon asimileaza cea mai mare parte a azotului, un nutrient esential in dezvoltarea lor. Așadar plantele hrănesc microorganismele si microorganismele hrănesc plantele din gazon. Aceasta interactiune este responsabila pentru ciclul constant de azot si carbon ce se desfășoară sub picioarele noastre.
6. Răcorește suprafața planetei
Folosirea gazonului in mediul urban poate duce la o reducere semnificativă a temperaturii pe perioada verii. O suprafața cu gazon poate fi cu 10-14 grade C mai rece decât o suprafața betonata, ducând astfel la o reducere a efectului de sera.
7. Dizolva si filtreaza poluantii
Poluantii gazosi ca oxidul de azot, dioxidul de sulf, dioxidul de carbon, florura de hidrogen si nitratul de peroxiacetil sunt absorbiti de frunzele de iarba și dizolvati in compuși inofensivi. Gazonul captează de asemenea tone de praf si reziduuri eliberate in atmosfera. Praful, reziduurile si fumul ce se găsesc in atmosfera sunt adusi in sol de apa de ploaie, iar aici sunt dizolvati de bacteriile din sol.
8. Creează mediul perfect pentru sport si relaxare
Nu exista o suprafața mai buna pentru sport si relaxare. Mirosul si atingerea ierbii naturale sunt unice si nu poate fi imitate. Ce alt sentiment este mai plăcut decât sa mergi descult pe gazon intr-o zi călduroasă de vara? Pentru relaxare si odihna, picnic si joaca, familii si echipe de fotbal, gazonul joaca un rol important in amenajarea spatiului înconjurator.
9. Îmbunătățește calitatea vietii
Spatiul verde ne face mai fericiti, ceea ce este o realitate! Studiile au demonstrat ca oamenii care lucrează in spații amenajate cu gazon prezintă mai putine semne de depresie si anxietate si au o satisfacție de viața mai mare. Mai mult, s-a observat ca la oamenii care se muta in zonele inverzite inducerea stării de bine este imediata si durează in timp.